facebook googleplus linkedin menu twitter user

  • en
  • nl

Investering in Coolfinity

Navus Ventures is een samenwerking aangegaan met Coolfinity.

Maarten ten Houten, een van de oprichters van Coolfinity, heeft zijn bedrijf via De InvesteerdersClub gepresenteerd aan een aantal investeerders. Na een verdere kennismaking tussen Navus Ventures en Coolfinity zijn beide partijen tot een deal gekomen om samen te werken aan het toekomstige succes van het bedrijf. Coolfinity speelt in op de behoefte om producten als drank, voedsel en medicijnen, constant gekoeld te houden. Ook op die plekken waar het constante aanbod van stroom niet altijd vanzelfsprekend is, zorgen de producten van Coolfinity er voor dat ook als de stroom tijdelijk wegvalt, de producten 48 uur lang gekoeld blijven.https://coolfinity.com/

“Ik breng graag meer dan geld”.

Geschreven door investeerders.nl.

DIC lid Ellen van der Geest is nu zo’n anderhalf jaar actief als business angel. Dat bevalt haar goed. Inmiddels is ze actief met zeven investeringen. Met name het idee dat je zo echt impact kunt maken bij jonge ondernemers, spreekt haar aan. Investeerders.nl ging met haar in gesprek over haar motivatie om te investeren.

Ellen van der Geest is gestart als medewerker bij een kinderdagverblijf, maar verving – na een opleiding management – haar moeder die in de geboortezorg werkte en ziek werd. Die rol nam ze samen met haar zus over en toen na korte tijd het hoofdkantoor failliet ging, besloot ze samen met haar zus zelfstandig verder te gaan.

Dat resulteerde in een compleet nieuwe innovatieve organisatie die in korte tijd uitgroeide tot een landelijke club met zo’n 150 medewerkers. Nadat ze deze organisatie enkele jaren geleden verkocht had Ellen het financieel wat rustiger aan kunnen doen, maar dat zit niet in haar natuur. En dus begon ze weer een nieuwe onderneming, maar dit keer met de zekerheid dat ze wat geld achter de hand had. Al was het niet het geld dat ze in haar eigen avontuur het meest had gemist.

‘Investeerder had bij eigen avontuur meer kunnen brengen dan geld’

“We groeiden zo snel dat we natuurlijk wel een paar keer financieel lastig hebben gezeten. Zowel met het opvangen van kleine tegenslagen die als je krap bij kas zit grote kopzorgen kunnen bezorgen, als liquiditeitszorgen wanneer het juist allemaal heel goed ging. Een investeerder had op die momenten zeker financiële meerwaarde kunnen brengen. Maar we hebben het ook wel zonder gered.”

Meer nog dan het geld, miste ze de adviezen op de juiste momenten. “Ik ben eigenlijk zonder al te veel ervaring in het ondernemerschap gerold en de organisatie groeide zo snel dat ik amper tijd had om mijzelf in hetzelfde tempo te ontwikkelen. We hebben dus wel wat beginnersfouten gemaakt waar een ervaren ondernemer ons gemakkelijk voor had kunnen behoeden.”

‘Ik draag graag mijn steentje bij aan het succes’

Nu Ellen inmiddels zelf wat verder is helpt ze graag startups en scaleups, door te investeren in de bedrijven en – indien gewenst – ook wat advieswerk te leveren, zodat jonge ondernemers niet dezelfde fouten hoeven te maken. Afhankelijk dus van de behoefte van de onderneming. “Als het een serie-ondernemer betreft zal dat minder zijn dan wanneer het een specialist is die nog nooit eerder een financiële administratie heeft opgezet.”

Al ziet ze in alle gevallen graag ook een rol voor zichzelf. “Ik kies er bewust voor om mijn geld in startups te investeren en doe bijvoorbeeld momenteel ook niets op de beurs. Misschien komt dat nog wel, maar dat voelt enorm passief. Ik wil graag een onderneming zien groeien en deins er dus ook niet voor terug om mee te denken of al in een heel vroeg beginstadium in te stappen.”

‘Ik investeer graag early stage-kapitaal’

Hoe vroeg dat precies is, is lastig te zeggen. “Ik hoef echt geen gedetailleerd plan en zal zelf ook niet alle details uitwerken voordat ik ergens instap. Sterker nog, bij de Investeerdersclub, een netwerkorganisatie die ondernemers en business angelssamenbrengt en pitchevents verzorgt, ben ik ook wel eens ingestapt toen ik merkte dat alle angels naar een andere pitch keken.”

“Het product van het bedrijf was blijkbaar minder sexy dan dat van een andere pitch. Die andere was iets met blockchain ofzo, vast heel interessant maar ik vond het maar ingewikkeld terwijl het bedrijf dat maar weinig aandacht kreeg juist zo simpel was. Duurzaam, logisch, ik zag het al helemaal voor me en ben als enige toen ingestapt.”

‘Ondernemer moet wel begrijpen dat ik rendement wil maken’

Dat andere angels niet instapten, snapt Ellen ook nog wel. “Er was nog wel het een en ander onduidelijk. Maar dat is vaak zo. Er lag een goed plan en ik zag het financieel ook wel voor me. Dat laatste is wel belangrijk om in te stappen. Er moet, ook door mij, wel geld kunnen worden verdiend. Soms zie ik zelf kansen, maar de ondernemer moet ook begrijpen dat ik rendement wil maken.”

Dat klinkt voor de hand liggend, maar volgens Ellen is dat wel een belangrijk detail. “Ik heb wel eens te horen gekregen dat een bedrijf waarin ik investeerde het aandelenkapitaal ging verwateren. Ik vroeg toen hoe mijn deel gecompenseerd zou worden. Hierop werd, even gechargeerd gezegd, geantwoord dat ik toch al rijk genoeg was. Ik ben echt niet de meest taaie angel, maar geld verdienen is toch wel een van de eerste kernvereisten van angelinvesteringen.”

‘Ik red het ook wel als het niet uitpakt zoals ik nu hoop’

Hoeveel geld dat is, kan wel per keer verschillen. “Niet al mijn investeringen zullen hetzelfde succesverhaal schrijven. Soms zit ik er in vanwege het dividend. Soms verwacht ik een snelle exit.” Maar met rendement alleen, is Ellen nog niet overtuigd. “Je leeft pak ‘m beet gemiddeld zo’n 80 jaar en laten we daar alsjeblieft een beetje een feestje van maken. Geld verliezen is niet leuk, dus aan die randvoorwaarde moet worden voldaan. Maar de fun zit ook in iemand iets gunnen, samen een avontuur beleven en ergens met passie voor gaan.”

En soms loopt het anders dan je hoopt. Daar moet je met angelinvesteringen ook realistisch in zijn, denkt Ellen. “Ik ben niet rijk geboren en had nooit verwacht dat ik in deze financiële positie terecht zou komen. Ik denk dat ik het ook wel red als het toch niet uitpakt zoals ik nu hoop.”

‘Een investering is voor mij echt geslaagd als ik zie dat ik gelijk heb gehad’

Het geld verliezen ziet ze daarom niet als grootste tegenslag. “Stiekem is voor mij de drijfveer dat ik een persoon ben die vindt dat het glas halfvol is, en daar toch wel graag gelijk in krijgt. Als ik een pitch zie en een idee heb hoe daar een succes van is te maken, dan wil ik achteraf toch graag zien dat ik gelijk heb gehad. Dat ik het al wist.”

Dat kan een beetje fout klinken, en er wordt ook wel eens gezegd dat angels of succesvolle ondernemers een tik van de molen hebben gehad. “Ja, die eigenschap zal mij ook niet hebben overgeslagen. Mijn kinderen worden wel eens gek van het feit hun moeder graag gelijk heeft. Al denk ik dat ze op het gebied van mijn investeringskeuzes toch stiekem hopen dat dit al die tijd niet voor niets is geweest.”

 

Investering in Bamboovement

 

Afgelopen februari kwam ik op een kennismakingsbijeenkomst van De InvesteerdersClub in contact met Joshua van de Bamboovement. Hij had rietjes bij zich van bamboe en een mooi plan. Na een kort gesprek wilde ik graag verder met hem in overleg. Ik investeer graag in de early stage van een start-up. Het kan mij bijna niet “early” genoeg zijn.

Met de Bambovement ben ik op 1 maart tot een deal gekomen en we gaan ons verder richten op de ontwikkeling van deze beweging, producten in de markt zetten en de eerste deals zijn gesloten. Ik ben altijd op zoek naar de “win”. We kunnen met deze start-up een goed verdienmodel gaan creëren, wat moois terug doen voor de wereld en het allerbelangrijkste, het geeft energie en is hartstikke leuk.

Investering in TicTag

 

TicTag heeft een technologie ontwikkeld om verbinding te leggen tussen je smartphone en de offline wereld. Deze technologie maakt het mogelijk om deze verbinding tot stand te brengen met niet meer dan een druk op de knop waarmee het zich onderscheidt qua gebruiksgemak, personalisatie en veiligheid.

Een lid van de Investeerders club heeft eind 2018 tezamen met een partner geïnvesteerd in TicTag waarmee de verdere ontwikkeling van het product gerealiseerd kan worden.

TicTag maakt een digitale connectie tussen de smartphone en een offline product dat is voorzien van een speciale smart tag. Hierdoor kun je bijvoorbeeld deuren openen, evenementen bezoeken of informatie opvragen over een product. Het aanraken van de smart tag met het scherm van een smartphone is voldoende.

Consumenten worden zich steeds meer bewust van hun online data en de privacy daarvan. Door de GDPR is het voor bedrijven niet meer toegestaan om personen met bijvoorbeeld beacons te lokaliseren. Tegelijkertijd stuiten technieken zoals de QR-code op veiligheidsproblemen, want ze zijn te kopiëren. TicTag heeft de potentie om deze uitdagingen voor zowel consumenten als bedrijven op te lossen. Doordat het contact toevoegt krijgt de consument controle. Heeft de gebruiker geen behoefte aan contact, dan raakt hij of zij de smart niet aan.

 

 

Beer, Bitterballen & Investment | ACE |6-12-18

Bij De Investeerdersclub stellen de investeerders zich voor waarna de kennismakende ondernemers mogen kiezen met welke investeerder zij kort in gesprek gaan.

Zes keer per jaar organiseren we een pitchevent direct na de kennsimakingsbijeenkomst. Van de zevenentwintig pitchers in 2018 hebben er zes een investeerder gevonden en zijn er nog twee partijeen met elkaar in gesprek.

Programma 2019 bekend!

 

Met veel plezier en de nodige zorg hebben wij het programma voor 2019 vastgesteld!

Het programma bestaat uit 12 Coffee Tea and Investment bijeenkomsten waarin investeerders en ondernemers elkaar in een informele setting ontmoeten. Zes keer per jaar op dinsdag in de ochtend en 6 keer in de middag op een donderdag. Het ochtendprogramma is altijd in Rotterdam en het middag programma is drie keer in Amsterdam, een keer in Scheveningen en twee keer in Utrecht.

Zes keer per jaar volgt er, direct na de Coffee Tea and Investment middag, een Bier Bitterballen en Investment pitchevent waar eerder geselecteerde ondernemers komen pitchen. Mocht je als lid van De InvesteerdersClub een keer verhinderd zijn, dan is de pitch met info en korte pitchvideo te zien op (alleen voor leden toegankelijk gedeelte van) de website.

De ondernemers die mogen pitchen bij een Bier, Bitterballen en Investments bijeenkomst zijn verplicht deel te nemen aan de PPD zodat ze een gedegen propositie aan de leden kunnen voorleggen.

Hiernaast organiseert De InvesteerdersClub twee keer per jaar een Investor Only diner met als doel: ervaringen uitwisselen, thema spreker, gelijkgestemden ontmoeten. Ook komt er een dit jaar een Investor Only BBQ waar we een soort familiedag van willen maken

Sinds vandaag is de agenda gepubliceerd op onze website. Zie link.

We hebben er vertrouwen in dat het weer echt een succesvol jaar wordt!,

Charlotte, Nils, Keith, Jelle en Lodewijk

 

 

Welkom Nils de Witte!

 

Graag stellen we Nils de Witte aan je voor.

Nils heeft zeker 25 jaar ervaring met het bij elkaar brengen van investeerders en ondernemers. Nils heeft samen met Ben Lacor in 1994 de Nebib opgericht.  De Nederlandse Beurs voor Investeringen in Bedrijven en ondernemingen in het kort. Nadat het hele landschap van subsidies en crowdfunders enz. veranderende heeft Nils zich gestort op het lesgeven in strategie en ondernemerschap.  In Utrecht aan de wieg gestaan van vele initiatieven zoals UtrechtInc, StudentInc, Graduate Space.  Daarnaast is Nils is de schrijver van ‘Gids Startkapitaal’, is 14 jaar jurylid geweest bij NewVenture en nog veel, veel meer.

Met Nils in het bestuur is hij weer terug in zijn oude vak en hebben wij – naast Rotterdam en Amsterdam – een stevige basis in Utrecht! Nils zal zich binnen De InvesteerdersClub met name bezig houden met de onderwerpen educatie en subsidies.

Wij hopen van harte met elkaar veel plezier te mogen beleven de komende jaren!

En welkom bij de Club!,

Keith, Jelle en Lodewijk

 

 

Coffee Tea & Investment | ECE | 6-11-18

 

Grote drukte bij de afgelopen Coffee Tea & Investment. We mochten zestien ondernemers verwelkomen. De zeven leden die aanwezig waren hebben met iedereen een kort 1 op 1 gesprek gevoerd. Daarna, een van de leukste onderdelen; de groepsbespreking.

Tijdens de groepsnabespreking hebben we zeven ondernemers geselecteerd die uitgenodigd worden voor de Proposition Preperation Day. Niet iedereen zal hier gebruik van maken. Degenen die de beste fit voelen met De InvesteerdersClub na de kennismaking zullen in december voor De Investeerdersclub gaan pitchen.