• en
  • nl

MEDIA | Zo werkt de nieuwe Generatie Investeerders (Sprout)

“Achteraf gezien ben ik te voorzichtig geweest”

Investeerder Erwin KoenraadsInvesteerder: Erwin Koenraads (28)
Investeert: van 25.000 tot 100.000 euro
Huidige participaties: deelname in een detacheringsbedrijf en telecombedrijf; seedkapitaal in eigen start-up Chef in a Box
Exits: 2 x faillissement, 1 x geslaagde exit

Het bedrijf van Erwin Koenraads is niet bepaald gevestigd op een A-locatie in Den Haag. Het ligt pal boven een tankstation, de receptie is onbemand en een groot deel van het bedrijfsverzamelgebouw staat leeg. “We doen zoveel mogelijk low cost”, zegt de jonge investeerder. “Geen duur pand, geen dure auto’s. Zo houden we meer geld over om te investeren.”

Koenraads heeft met zijn compagnon Hendrik Halbe een adviesbureau, waarmee ze onderwijsinstellingen en bedrijven helpen bij het commercialiseren van hun kennis. Een interessante business, daar niet van. Maar, zegt Koenraads: “Je moet het allemaal per uur verdienen, dat maakt groeien lastig. Het liefst ben ik betrokken bij bedrijven die een complete markt op de kop zetten. Door te investeren, vergroot je de kans dit van dichtbij mee te maken.”

Mislukte investeringen

Drie jaar geleden, hij was pas 25 jaar oud, deed Koenraads zijn eerste investering. Samen met zijn compagnon stak hij 40.000 euro in een online talentenplatform. Ondanks het ervaren management werd het een fiasco. Er ontstond ruzie binnen de directie en uiteindelijk ging het bedrijf failliet. Koenraads was zijn geld kwijt singulair for asthma

De jonge investeerder blikt erop terug alsof hij al dertig jaar meedraait: “Je investeert altijd met geld dat je kunt missen. Zodra je je geld overmaakt, neem je er afscheid van. Ik heb er niet echt wakker van gelegen, het is part of the game.” Daarna verloor hij nog eens een kleiner bedrag door een mislukte investering via crowdfunding.

Leren van ervaren investeerders

Het komt vaak voor bij beginnende informals: de eerste investering loopt fout af, en niet zelden is het meteen ook de laatste investering. Zo niet bij Koenraads. Hij ging op zoek naar mensen met verstand van zaken en sloot zich aan bij De Investeerdersclub, een gezelschap van ruim 50 informal investors. Koenraads leerde veel van de gesprekken met de oude rotten in het vak.

“Ik wist bijvoorbeeld niet wat ik kon eisen als investeerder. Hoe hard kun je je opstellen? Wat spreek je af rond rapportage? Achteraf gezien ben ik te voorzichtig geweest. Ik dacht toen: het komt een volgende keer wel, maar ik had op mijn strepen moeten staan en harde afspraken moeten maken over de financiële rapportages. Een ervaren investeerder adviseerde me om altijd inzage te eisen in de bankrekening, zodat je ziet wat er gebeurt. Ik vertrouwde teveel op mooie woorden.”

“Hetzelfde geldt voor sales: het is leuk als een ondernemer zegt dat hij bijna een grote klant heeft binnengehaald, maar van collega-investeerders leerde ik dat het niets zegt zolang er geen getekend contract is. Je moet er als investeerder bovenop zitten en het proces heel helder zien te krijgen, anders wordt je aan het lijntje gehouden. Het gaat om details, maar ik heb er enorm van geleerd.”

Geslaagde exit

Door die gesprekken kreeg Koenraads weer zin om te investeren. Hij geniet van de Dealmaking Dinners, waar ondernemers hun plannen pitchen en gesprekken voeren met potentiële investeerders. “Het is in het begin spannend om tussen die ervaren mannen te lopen, maar voor hen is het ook leuk als er jong bloed bij de club komt. En wat ik gemerkt heb: als je eenmaal meedoet in een consortium, is het ook investeerders onder elkaar. Dan ben je gelijkwaardig, hoe oud je ook bent. Al heeft iedereen natuurlijk zijn eigen expertise.”

Koenraads heeft zijn leergeld betaald, maar hij bleek een snelle leerling. Zijn volgende participatie was met een consortium van investeerders uit De Investeerdersclub. Binnen negen maanden leidde de investering in een e-learning cursusaanbieder tot een geslaagde exit. Sinds een jaar heeft hij een belang in een detacheringsbureau en recentelijk is daar een participatie in een telecombedrijf bijgekomen. Zijn eigen maaltijdservice Chef in a Box voorzag hij van seedkapitaal.

Daarnaast blijft hij volop actief in zijn eigen bedrijven. “Dat wil ik zeker niet missen. Fulltime investeren is nu nog geen optie, maar lijkt me ook al gauw saai worden. Het is leuker om ook zelf aan de knoppen te draaien.” De jonge investeerder wil tot slot een wijdverbreid misverstand uit de wereld helpen. “Iedereen denkt dat je ontzettend veel geld nodig hebt, maar ik investeer al vanaf 25.000 euro. Bovendien sta je er niet in je eentje voor, er zijn genoeg netwerken om samen te investeren.”